Exkurzia Bratislava - Viedeň 2016

   Exkurzie sa zúčastnilo 39 žiakov IV. A a V. O pod vedením Mgr. J. Zakarovskej a PhDr. Ľ. Kónyovej. Aj v tomto školskom roku sme navštívili Bratislavu a Viedeň. Z Prešova sme odchádzali 13. októbra do Bratislavy, v ktorej práve prebiehal štátny pohreb s bývalým prezidentom SR M. Kováčom. Táto nečakaná udalosť narušila naše plány, nakoľko sme nemohli navštíviť Národnú radu SR. 
   Naše prvé kroky smerovali do Slovenského rozhlasu, kde sme absolvovali prehliadku "obrátenej pyramídy" s odborným výkladom. Odtiaľ sme sa vybrali na Bratislavský hrad. Prezreli sme si výstavy o Karolovi Veľkom či Od praveku po Veľkú Moravu. Večer sme sa už tešili na divadelné predstavenie Višňový sad, v ktorom sa predstavili v hlavných úlohách s M. Sládečkovou, A. Hajdu, L. Latinák, M. Noga, S. Tobiás a i. Marián Amsler premenil statok na divadlo, z majiteľov a obyvateľov sa stali herci, postavení pred situáciu, ktorej čelia mnohé divadelné súbory aj v súčasnosti. Divadlo sídli v budove, ktorá im nepatrí, budova je stará a potrebuje rekonštrukciu, ale peňazí niet. Štát ani mesto sa o osud divadla nezaujíma, peniaze majú len bohatí podnikatelia, ktorí však s budovou v exkluzívnej lokalite majú celkom iné zámery. Na druhej strane, prečo divadelný súbor nebojuje? Herci skúšajú novú inscenáciu - Višňový sad - a dúfajú, že sa situácia sama vyrieši. Ľudia predsa nedopustia, aby ich divadlo zatvorili. Ale je to naozaj tak? Zaujíma ešte ľudí divadlo? Nad týmito otázkami sme sa zamýšľali aj po skončení predstavenia.
   Druhý deň sme sa vybrali do Viedne. Tam už na nás čakala prehliadka v zámku Schönbrunn, Kunsthist. Museum, Galéria umenia Albertina a  historické centrum Viedne. Do Prešova sme sa vrátili v neskorých nočných hodinách 14. októbra obohatení o nové poznatky, zážitky a skúsenosti. 

Organizačné zložky: 
Podkategória: 
Školský rok: