Exkurzia Bratislava - Viedeň 2017

   V EKG sa za posledné roky stalo bežným, že vyučovanie nemusí stále znamenať len nudný výklad učiteľa v triede, kde väčšina triedy ráta minúty do konca hodiny. Škola ponúka okrem tradičného vzdelávania aj pestrú paletu zážitkových foriem učenia, neodmysliteľnou súčasťou ktorých sa už stala aj takzvaná "slovenčinárska” exkurzia. Je určená prioritne pre štvrtý ročník štvorročného gymnázia a oktávu. Jej geografickými cieľmi sú: hlavné mesto Slovenska - Bratislava a neďaleko ležiaci rakúsky sused, Viedeň. Cieľom v rovine vzdelávania, je priblížiť žiakom históriu i súčasnosť v prepojení s umením a kultúrnym životom. 
   Exkurzia 2017 sa pod vedením profesoriek PhDr. Ľ. Kónyovej a Mgr. J. Zakarovskej začala vo štvrtok 5. októbra, keď sme sa okolo siedmej hodiny rannej stretli na parkovisku pred Tesco-m. Naložili sme batožinu a následne aj nás samotných do autobusu a vydali sme sa na dlhú cestu, až na druhý koniec republiky. Cestu sme si krátili rozhovormi, počúvaním hudby, občerstvením a inými zábavkami.
  
Tesne po poludní sme už dorazili do nášho prvého cieľa - centra Bratislavy. S nadšením sme sa rozbehli z autobusu, kde sme sa už nasedeli až-až. Čakala nás prehliadka Starého mesta a hlavných historických pamiatok. Počnúc nábrežím, cez Hviezdoslavovo námestie, okolo Michalskej brány až po hradný vrch, kde nasledovala ďalšia časť programu - prehliadka parlamentu - Národnej rady Slovenskej Republiky. Mali sme možnosť prejsť sa notoricky známymi priestormi, ktoré denne vidíme v televíznych novinách, a vypočuť si množstvo zaujímavých faktov o Slovenskej republike, štátnych symboloch či budove parlamentu a aj vtipných historiek od nášho sprievodcu. Nanešťastie, to bol práve deň, keď mali poslanci Národnej rady “prázdniny”, a tak sa nám nepodarilo s nimi stretnúť či diskutovať.
   Po prehliadke sme sa presunuli k hotelu, kde sme sa ubytovali a navečerali. Po večeri sme sa ešte stihli spoločensky obliecť a ďalší bod programu sa už blížil. Navštívili sme divadlo Astorka a zažili jedinečné chvíle pri neuveriteľne autentickom stvárnení predstavenia Jama deravá, ktoré skutočne zanechalo hlboké dojmy v nás všetkých. Herci boli po predstavení ochotní vyfotiť sa s nami na pamiatku. Po návrate na ubytovňu sme mali čas na spoločné rozhovory a veľmi potrebný oddych.
   V piatok sme museli znova pomerne skoro vstať, aby sme si pred odchodom do Viedne zbehli niečo nakúpiť, zbalili sme si všetky veci a o ôsmej vyrazili. Cesta trvala len niečo vyše hodiny a našou prvou zastávkou bol zámok Schönbrunn s nádhernými záhradami, výhľadom na Viedeň a ešte krajším múzeom v interiéri. Odtiaľ sme okolo poludnia pokračovali bližšie k centru mesta a zavítali sme do Kunsthistorisches Museum a svetoznámej galérie Albertina. Plní múz a inšpirácií sme ešte mali nejakú tú hodinku na samostatné spoznávanie mesta. Okolo siedmej hodiny večer sme sa už ale definitívne rozlúčili s Viedňou a vydali sme sa na cestu domov, kam sme okolo druhej v noci aj v poriadku dorazili.

(Zdenko Čurlík VIII. O)

 

Galéria: 
Organizačné zložky: 
Podkategória: