Exkurzia Slovensko 2015

     V dňoch 8.-9.10.2015 sa 25 žiakov triedy III.A pod dozorom Mgr. M. Čurlíka a Mgr. L. Beňovej zúčastnilo geografickej exkurzie. Exkurzia bola zameraná na praktické oboznámenie sa s priemyselnou výrobou v súčasných slovenských podnikoch a poznávanie prírodných a kultúrnych zaujímavostí Slovenska. Počas exkurzie mali žiaci vypracované tematické referáty, ktoré sa týkali navštívených lokalít, miest a regiónov, ktorými sme prechádzali. Ako prvé sme navštívili Stredisko správy a údržby diaľnic Behárovce, ktoré spravuje aj najdlhší diaľničný tunel na Slovensku – Branisko. Pracovníci v riadiacom centre nám predstavili náplň ich každodennej práce, ktorá spočíva najmä v sledovaní situácií na monitoroch vo velíne a okamžité riešenie nebezpečných situácií a problémov, ku ktorým v tuneli i na diaľnici dochádza.
      V Poprade-Matejovciach sme mali možnosť vstúpiť do výrobných hál spoločnosti Whirlpool Slovensko, kde sme sa oboznámili s procesom výroby práčok. Navštívili sme aj PVE Čierny Váh a jej činnosť nám predstavil zamestnanec SE a.s. Po prehliadke elektrárne sme sa vyviezli k jej hornej nádrži, odkiaľ sa nám naskytol nádherný výhľad na Podtatranskú kotlinu. V Liptovskom Mikuláši sme v rámci exkurzie prezreli v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva výstavu fotografií s názvom „Skryté krásy divokej prírody“. Po krátkej prehliadke centra mesta sme pokračovali v našej ceste do Ružomberka, kde sme boli ubytovaní.
     Druhý deň exkurzie sme začali priamo v Ružomberku v spoločnosti  Mondi SCP, a.s. Ružomberok, ktorá je najväčším závodom na výrobu papiera a celulózy v SR. Tu sa žiaci zoznámili s výrobou kancelárskeho papiera a od nášho skúseného a milého sprievodcu získali aj darčekové predmety s logom spoločnosti. Prechodom cez horský prechod Donovaly naša cesta smerovala cez Banskú Bystricu a Zvolen do Rimavskej Soboty, kde sme navštívili potravinársky podnik RISO-R, ktorý sa zaoberá výrobou marmelád, džemov a lekvárov, ktorých vzorky sme dostali ako darček na konci našej návštevy. Záver exkurzie bol venovaný prehliadke zrekonštruovaného vodného Mlyna vo Veľkých Teriakovciach, ktorého expozícia je zameraná na ľudové remeslá, tradície a spracovanie obilia. Veríme, že si naši žiaci odniesli veľa pekných zážitkov a spomienok, ale aj nových poznatkov a praktických informácií.

Mgr. Lucia Beňová

Organizačné zložky: 
Podkategória: