Exkurzie počas "Jesenného projektového týždňa 2017"

Exkurzia 5.A,B – Poloniny - 9.10. 2017

Jesenný projektový týždeň sa pre žiakov 5. ročníka začal celodennou exkurziou, ktorá bola zameraná na spoznávanie vybraných prírodných a kultúrno-historických zaujímavostí blízko našej východnej hranice. Naša prvá zastávka bola na vyhliadke pri VN Starina, kde sme sa dozvedeli, že ide o najväčšiu vodnú nádrž na pitnú vodu na Slovensku, ale aj to, že kvôli jej výstavbe zaniklo 7 obcí. Presunuli sme sa do dedinky Topoľa, kde sme si prezreli vzácny Gréckokatolícky drevený chrám sv. archanjela Michala. Pokračovali sme návštevou prihraničnej obce Ulič, kde sme sa poprechádzali v parku - Minigalérii drevených kostolíkov a v oddychovo-náučnej zóne Dvere do Polonín sme sa veľa dozvedeli o ochrane prírody na tomto území. Po týchto zaujímavých miestach nás sprevádzala pani Buraľová zo Správy NP Poloniny, za čo jej veľmi pekne ďakujeme. Našou poslednou zastávkou bolo Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, kde sme sa po prehliadke areálu a druhého najväčšieho ďalekohľadu na Slovensku - Vihorlatského národného teleskopu, pohodlne usadili v kreslách planetária a vychutnali si výklad pod umelou hviezdnou oblohou.

„Náš poznávací výlet sa začal v Národnom parku Poloniny, kde sa spája slovenská, ukrajinská a poľská hranica. Prehliadka vodnej nádrže Starina bola veľmi zaujímavá, pretože je to najväčšia vodná nádrž pitnej vody na Slovensku. Táto vodná nádrž zásobuje pitnou vodou aj naše mesto Prešov. Ďalšou zastávkou bol drevený chrám v Topoli. Chrám je zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi. Páčila sa mi výzdoba chrámu, maľované ikony i architektúra stavby. Dozvedeli sme sa tam aj zaujímavé informácie o Alexandrovi Duchnovičovi. V dedine Ulič sme si prezreli miniatúry drevených chrámov z okolitých dedín. Asi najzaujímavejším miestom  nášho výletu  bola návšteva Astronomického observatória  na Kolonickom sedle. Pozorovanie oblohy sa robí prístrojom, ktorý má názov Vihorlatský národný teleskop. Je to najväčší ďalekohľad na Slovensku.  Priemer hlavného zrkadla tohto ďalekohľadu je až 1 meter. Zaujímavé bolo pre mňa tyfloplanetárium, ktoré je určené pre nevidiacich. Výlet bol pre nás veľmi poučný a zaujímavý. Tieto miesta som navštívil prvýkrát.“

                                                                                                                                                               Lukáš Liška, 5.A

Návšteva v ŠOP  Prešov – Deň stromov - 9.-10.10.2017

Každoročne 20. októbra oslavujeme Deň stromov. V tento deň sa schádzajú členovia rôznych organizácií a jednotlivci, aby si pripomenuli dôležitosť a význam stromov pre život, spoločne ich vysádzali a realizovali ďalšie zaujímavé aktivity a programy.

Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove pripravilo pri tejto príležitosti ekovýchovný program „Zelení strážcovia lesa“, zameraný na poznávanie našich drevín a ich obyvateľov.Stromy majú významné miesto v životnom prostredí a bez ich existencie by sme tu neboli ani my ľudia. O tom, že stromy vytvárajú kyslík a produkujú drevo, vie každý, no stromy majú aj ďalšie nemenej významné funkcie, ktoré si už každý neuvedomuje. A stromy, to nie sú len lesy, ale predstavujú aj veľmi užitočnú a potrebnú súčasť ulíc našich miest a obcí. Okrem produkcie kyslíka stromy plnia aj pôdoochrannú, klimatickú, rekreačnú či estetickúfunkciu v krajine. Tie najstaršie či najzaujímavejšie tvarom alebo histórioumôžu byť vyhlásene za chránené stromy. Na Slovensku je vyše400 chránených stromov, pričom v Prešove máme chránený vyše 150 ročný platan rastúci v súkromnej záhrade. Tieto aj mnoho ďalších zaujímavých informácii sa dozvedeli žiaci EZŠ od pracovníkov RCOP Prešov. Na záver bola pripravená poznávačka drevín, kde žiaci mali určovať dreviny podľa listov, plodov či výrezov dreva.Ďakujeme pani Marte Hrešovej z RCOP Prešov. 

Exkurzia 6.A – Archeopark Hanušovce nad Topľou – Živá archeológia -10.10.2017

Žiaci 6.A sa  v sprievode triednej pani učiteľky Kamenickej a vyučujúcej dejepisu, p. učiteľky Brendzovej vybrali do Hanušoviec nad Topľou, kde sa mohli naživo oboznámiť so životom v najstarších dobách ľudských dejín. V miestnom múzeu sme si pozreli predmety týkajúce sa života ľudí v praveku, staroveku a stredoveku a v Archeoparku sme si vyskúšali život pravekých ľudí na vlastnej koži. Zistili sme, že dejepis teda môže byť aj zábava.

„V utorok 10. 10. 2017 sa žiaci 6. A triedy vybrali na exkurziu do Hanušoviec nad Topľou. Cesta vlakom netrvala dlho. Keď sme vystúpili presunuli sme sa do  renesančného kaštieľa v Hanušovciach. Pekne nás privítali a prehliadka sa začala. Najprv sme šli do prírodnej expozície, kde nás oboznámili s faunou a flórou Hanušoviec a okolia. Ďalšia expozícia bola o histórií kaštieľa. Dozvedeli sme sa niečo o rodine Dessewffyovcov, ktorá dala kaštieľ postaviť a istý čas tam žila a čo sa s kaštieľom stalo, keď bola ich rodina nútená odísť. Druhá časť exkurzie bola návšteva archeoparku Živá archeológia, čo bolo najzábavnejšie. Na začiatku nám povedali o obdobiach ľudských dejín a následne sme si mohli vyskúšať streľbu z luku, pletenie náramkov, prácu  s modelárskou hmotou. Zahrali sme si starú vikingskú hru. Najlepšie bolo to, že sme si mohli vyskúšať mlieť múku, hodiť oštep alebo spraviť dielo na hrnčiarskom kruhu.“                                                                                                                                                                                           Zuzana Hermanovská, 6.A

Exkurzia 7.A – Kapušiansky hrad -10.10.2017

Pre siedmakov bola počas tohto týždňa pripravená exkurzia na Kapušiansky hrad za poznávaním jeho histórie, ale aj náročného J terénu pri výstupe na tento hrad a jeho krás, ktoré sa dajú vidieť len zblízka. Výhľad z tohto hradu je neopakovateľný.

„Tento deň bol super. Ráno sme sa všetci stretli v škole a odtiaľ sme sa ponáhľali na vlakovú stanicu. Cesta vlakom je vždy super. Zo stanice sme sa presunuli do Kapušian a odtiaľ na Kapušiansky hrad. Počas výstupu sme museli riadne zabrať, aby sme to zvládli. Keď sme vyšli na hrad najedli sme sa, a potom sa nás ujal pán sprievodca, ktorý nám dôkladne poukazoval hrad. Nakoniec tohto sprevádzania sme mali vyjsť na najvyšší bod Kapušianskeho hradu - vežu. Odtiaľ sme mali nádherný výhľad na okolité kopce, napr. strážne hrady, konkrétne Zbojnícky a Šarišský. Na malý moment sa však zamračilo a krásny výhľad sa nám zrazu stratil. Tento nepriaznivý stav však netrval dlho a slniečko sa znovu ukázalo a s ním aj krásy okolitej prírody. Z Kapušianskeho hradu si pamätám, že ho postavili v 13. storočí a jeho pánom bol aj Andrej Kappy. Hradu sa zmocnil aj Telekessy, veliteľ vojsk, ktorý tento hrad aj podpálil. Pán sprievodca nám ukázal aj kalich, ktorý tam vyryli vojaci Telekessyho. Ukázal nám aj starú pec, na ktorej si varili. Bol to super zážitok budem rada, keď na takéto výlety nás budú učitelia brať častejšie.                                                                                Žiaci 7.A

Exkurzia 8.A – Bardejov - 10.10.2017

Najstarší zéeškári namierili počas Jesenného projektového týždňasvoje kroky do historického Bardejova. IC cieľom bolo spoznávať jeho bohatú a zaujímavú históriu. Prostredníctvom pomoci profesionálneho sprievodcu pátrali po stopách dávnej minulosti a snažili sa nájsť odpovede na to, prečo je centrum mesta Bardejov zapísane v zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Organizačné zložky: 
Podkategória: 
Školský rok: