Prešov číta rád - Beseda s Braňom Jobusom 24.9.2020

Naši žiaci zažili stretnutie s  Braňom Jobusom  -  hudobníkom, spevákom, skvelým moderátorom, spontánnym, nefalšovaným autorom nádherných, vtipných kníh plných fantázie nielen pre deti....v rámci festivalu Prešov číta rád...a nielen Prešov.. :)

Aj napriek situácii okolo nás predsa len sa tu dejú zaujímavé stretnutia. A aj keď v rúšku, ale predsa  v rámci festivalu Prešov číta rád, do ktorého sa pravidelne zapájame,  k nám do školy zavítal známy autor kníh nielen pre deti.  Braňo Jobus alebo inak Braňuško,  ako sa nám sám autor predstavil. Je to autor pútavých, prekvapujúcich, nádherne napísaných a ilustrovaných 16 kníh. Ako sám povedal, píše 16 rokov, každý rok jedna kniha a mnoho splnených snov. Sny a ich plnenie - o tom sa dočítate v mnohých jeho knihách. Možno poznáte hlavnú postavu  -  muflóna Ancijáša a kámošku dážďovku Milicu a ich dobrodružstvá, neutíchajúcu túžbu potešiť a pomáhať iným, plniť sny sebe, ale aj iným. Možno ste čítali jeho Zázračné rozprávky či Láskavé rozprávky plné nehy. Alebo príbeh dievčatka, ktoré bojuje o život v knihe Zvony, o láske, ktorá robí zázraky.  A napokon aj jeho najnovšia kniha Zberný dvor, v ktorej autor zaujímavým spôsobom oživil vyhodené veci - dozviete sa v nej, ako si ďalej žijú svoj život a ako prídu na to, ako sa zachrániť.  Jednoducho jeho knihy sú plné života, vtipu a krásnych postrehov o živote. Braňo Jobus nám tieto svoje knihy „predal“ spôsobom typickým pre tohto autora, naplno, s energiou, radosťou, akoby nám dával všetko. A keďže Braňo je skvelý spevák, jeho predstavenie kníh sprevádzali aj piesne, ktoré bolo počuť nielen v knižnici. Piesne zaspievané opäť naplno, celým srdcom. Nič zo stretnutia s týmto autorom nebolo „akože“. Svojím rozprávaním a spevom nás upútal a na chvíľu uniesol do fantázie svojich kníh. Hodinka a pol, ktorú s nami Braňo prežil a my s ním ubehla rýchlo, ale zanechala veľa pozitívnej energie a radosti zo života a do života.

Snívať treba a svoje sny si treba plniť, že sa to dá, keď chceme a že okolo nás je veľmi veľa ľudí, ktorí nám s tým môžu pomôcť, keď o to stojíme a urobíme preto niečo. Aj o tom nám rozprával Braňo Jobus, ktorému sa splnilo veľa snov. A o tom,  že jeho život nebol vždy krásny sen, nám Braňo tiež povedal. A to bolo tiež pekné.  Ďakujeme za krásne, motivujúce, inšpirujúce  stretnutie.

Rozhodne odporúčame jeho knihy ako darček pre deti, ale aj pre dospelých, ktorí sa radi zasmejú, zasnívajú, zamyslia, fantazírujú .... a plnia svoje sny :) .

  „Niečo chceš, ideš si za tým, u mňa to funguje tak, že aj keď mi ten sen pripadá bláznivý, ale nikomu neublíži, splní sa mi. Vymyslím si ho a vykročím. Vykročím si za tým a idem. Niekto čaká so založenými rukami na zázrak, nuž, ja si svoj sen rád pritiahnem, myslím na to, aby sa mi to splnilo, a robím preto, čo sa len dá.“                 Braňo Jobus, úryvok z knihy Plajko                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                 M. Čurlíková

 

Z pera žiakov....

S Braňom Jobusom...

Dňa 24. septembra 2020 k Nám do školskej knižnice zavítal spisovateľ a hudobník Braňo Jobus. Rozprával o svojich knihách, o svojom živote a aj o tom, čo ho inšpirovalo k písaniu kníh. Prezradil, že písať knihy bol jeho sen. Ukázal Nám aj svoj hudobný talent, keď spieval piesne ku knihám, ktoré napísal. Pôsobil veľmi otvorene a vtipnosťou nešetril. 

                                                                                                                              Mima Haľková, 9.A

Beseda bola niečím nezvyčajná. Človek si myslel, že to bude nudné, ale opak bola pravda. Ku každej knihe mal autor pieseň. Pripadala som si, ako keby som bola na nejakom festivale. S tým mi vyrazil dych, ale moje funkcie sa vrátili pri ďalšej hudobnej kreácii. Piesne boli nádherné. Veľmi ma zaujalo aj jeho rozprávanie. Rozprával pútavo a hneď nás vtiahol do deja príbehu, ako by ste aj vy boli hrdinom. Mal aj úžasné historky. Zo začiatku som nechápala,  ako sa také niečo môže stať aj v bežnom živote . Boli ako vytrhnuté z nejakej rozprávky. Neskôr som však pochopila, že život má s každým nejaký plán. Každý má daný osud. Sú aj ťažké chvíle v živote, ale kd ich prekonáme budeme silnejšími a lepšími ľuďmi. Takúto besedu som ešte nezažila a už teraz viem, že mi bude dlho vŕtať v hlave.

                                                                                                                          Veronika Wileková, 9.A

Galéria: 
Organizačné zložky: 
Podkategória: 
Školský rok: