Štúrame sa v Štúrovi alebo Ľudevít Štúr 2015

   V pondelok 22. februára sa v Knižnici Ľudovíta Štúra Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove stretli žiačky a žiaci so záujmom o slovenskú históriu a literatúru. Vo vedomostnej súťaži Štúrame sa v Štúrovi alebo Ľudevít Štúr 2015 si zmerali svoje sily a preverili vedomosti nielen o živote a diele tejto výraznej osobnosti našich dejín, ale aj o jeho spolupracovníkoch a historických udalostiach, ktorých bol výrazným aktérom.
   Evanjelické kolegiálne gymnázium súťaž pripravilo v spolupráci s mestom Prešov. Mgr. Andreu Sivaničovú, pracovníčku Centra regionálnych dokumentov Okresnej knižnice P. O. Hviezdoslava, sme pozvali 9. februára k nám do školy, aby pre záujemcov podala prednášku o živote a diele Ľudovíta Štúra. Záštitu nad súťažou prevzala primátorka Prešova Ing. Andrea Turčanová a slávnostne ju otvoril vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Prešove PaedDr. Jozef Muránsky. Vo svojom príhovore pripomenul, že Ľ. Štúr navštívil aj Prešov, a preto sa teší, že mesto sa mohlo zapojiť do tejto akcie, ktorá si pripomína aj Štúrovo vystúpenie v prešovskom Čiernom orle.    
   Súťažilo sa v troch kolách. V prvom riešili družstvá vedomostný test týkajúci sa života Ľ. Štúra, jeho činnosti ako novinára, jazykovedca, učiteľa a politika a revolučných rokov 1848/49. V druhom kole prezentovalo každé družstvo jednu osobnosť spomedzi štúrovcov. Do tretieho kola postúpili len dve družstvá s najlepšími výsledkami v prvom a druhom kole a v časovom limite striedavo odpovedali na 20 náročných kvízových otázok.
   Výsledky:  
1. m.: ZŠ Šmeralova Prešov
2. m.: OG EKG Prešov
3. m.: ZŠ Veľký Šariš 

   Žiaci súťažili o hodnotné ceny. Víťazi si zo súťaže odniesli tablety, prenosné hard disky či knihy.

Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme!

Galéria: 
Organizačné zložky: 
Podkategória: